Novi koronavirus in zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini

Kaj koronavirus pomeni za vaš dopust in kaj krije zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini?

Slovenci vsako leto potujemo več in dlje, predvsem pa potovanja niso rezervirana le za poletne in zimske počitnice, ampak se prek meja podajamo skozi vse leto. Naj so poti službene ali pa so potovanja zasebni oddihi. Ob izbruhu novega virusa je zato vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnja potovanja, možne odpovedi potovanj in zavarovanja z asistenco v tujini. 

Omejitve za potovanje v druge države – razen Kitajske – za slovenske državljane za zdaj ni. Kljub temu pa velja na potovanju upoštevati preventivne ukrepe in sicer: izogibanje stikom z bolnimi ljudmi, pogosto umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje, izogibanje živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi ter izdelkom živalskega izvora, kot je na primer nezadostno toplotno obdelano meso. Na potovanju pri NIJZ svetujejo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili. 

  • Riziko odpovedi turističnih potovanj:

Zavarovalnice svojim zavarovancem ponuja možnost zavarovanj za primer odpovedi potovanja. Glede na aktualno stanje primerov, povezanih s »Koronavirusom« pa velja pri tem omeniti omejitev kritja in sicer za primere, ko je zaradi izbruha epidemije/pandemije neke bolezni, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, potovanje v namembno lokacijo turističnega aranžmaja, odsvetovalo. Utemeljen razlog za koriščenje zavarovalnih pravic je torej v tem primeru vezan le na primer, ko omenjeno Ministrstvo (po sklenitvi zavarovanja) potovanje odsvetuje.  V primeru, ko navedene reakcije Ministrstva ni (kot tudi v primeru, če bi potnik zavarovanje sklenil že v času obstoja omenjenega odsvetovanja potovanja), v tej zvezi pri tem tudi ni zavarovalnega kritja. Odpoved potovanja, ker je potnike strah potovanja zaradi okužbe po pogojih ni krita.

  • Turistično zavarovanje z asistenco:

Zavarovalnice (CORIS, GENERALI, SAVA) imajo v svoji ponudbi turistična zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini, ki nudi jamstvo za organizacijo asistenčnih storitev in kritje stroškov zdravljenja v primeru, ko zavarovana oseba zboli ali se poškoduje v tujini. Obveznost zavarovalnice je izključena v primeru nastopa epidemije/pandemije, ki je razglašena s strani Svetovne zdravstvene organizacije oz. na tej podlagi s strani pristojnih državnih/lokalnih organov oblasti. Enako velja ob trenutnem izbruhu koronavirusa, ki v primeru razglašene epidemije ne bo v zavarovalnem kritju.

Za vse informacije v zvezi z dodatnimi zavarovanji z asistenco v tujini in novice v povezavi z aktualno temo smo vam na voljo za vprašanja.

 



Kontakti

IŠČEM PRAVO OSEBO ZA MOJ ODDIH

 

PODROČJA: 

- Slovenija

- izletništvo

- Mediteran

- Jadran

- smučanje

Tel: +386 1 320 74 47

maja@premiumtravel.si

---------------------------------

 

- poslovna potovanja

- kongresi, sejmi

- teambuildingi

- poročna potovanja 

- poroke v tujini

- individualna potovanja

- eksotične destinacije 

- ViP stranke

- golf in spa turizem 

Tel: + 386 1 320 74 48

ziva@premiumtravel.si